Какво е преносим дифузер за ароматерапия?

Ароматерапевтичният дифузер е устройство, което освобождава етерични масла във въздуха под формата на мъгла или пара. Етеричните масла запазват своя химичен състав и всeки, намиращ се в близост до дифузера,  би могъл да изпита ползите на ароматерапията, след като вдиша от наситената с терпени /съставни части на етеричните масла/ мъгла/пара!

Съществуват различни технологии за дифузиране и няколко вида устройства, като за целите на ароматерапията, най-предпочитаните са: топлинни, ултразвукови и преносими дифузери.

Топлинните и ултразвуковите са т.нар. “дифузери за цялата стая”, а преносимият дифузер е много по-малък и е предназначен за използване само от един човек. 

Вие избирате кой вид да използвате, а защо не всички заедно?

Как работи топлинният дифузер?

Топлинният дифузер се нуждае само от ДВА компонента за да работи – единият от които е източник на топлина, а другият е тава. 

Някои от най—просто устроените топлинни дифузери, разполагат само с тава, поставена върху куха камера. Източниът на топлина е свещ, която се поставя в камерата. Тавата се пълни с вода и желаните етерични масла. При запалване на свещта, тя нагрява тавата и започва отделяне на водна пара, наситена с молекулите на етеричните масла!

Съществуват и по-модерни топлинни дифузери, при които като източник на топлина, се използва електрическа енергия.  

Двата вида топлинни дифузери работят еднакво добре и имат своите предимства! Електрическият е по-лесен за използване и не изисква непрекъснато купуване на свещи. Много хора, обаче предпочитат дифузера със свещ поради неговата антична визия! 

Двете устройства са широко разпространени и достъпни, така че можете да направите сами своя избор!

Какво представлява преносимият дифузер?

С МОНК ще откриете нов вид устройства, известни като преносими или персонални дифузери. Те са предназначени, за да помогнат на хората, да се наслаждават на ароматерапията “в движение”! С персоналните дифузери можете да изпитвате ползите на любимите си етерични масла, без да отваряте бутилки, да разливате или да палите свещи. 

Дизайнът и технологията на преносимите дифузери, са подобни на т.нар. вейп устройства. Всеки дифузер се предлага със смес/бленд от етерични масла, разтворени в подходящ носител или вехикулум (базово масло). Докато вдишвате от единия край на устройството, се задейства малък вътрешен нагревател, който кара етеричните масла, да се изпаряват, като по този начин, можете да се наслаждавате на любимите си етерично-маслени смеси навсякъде и по всяко време!

Какви блендове/смеси се предлагат в персоналните дифузери?

Към настоящия момент МОНК предлага 19 различни преносими дифузери, всеки от които е със специално подбрана смес от етерични масла. Всеки бленд разполага с ТРИ основни етерични масла, както и с други придружаващи етерични масла, които са в по-малко количество от основните. 

Всяка смес е създадена с цел постигане на конкретни резултати. Някои блендове, съдържат масла за облекчаване на стреса, други са енергизиращи. 

Ето и някои от нашите смеси:

ZEN или “Дзен” е един от най-предпочитаните блендове в Америка. Той е наличен под формата на смес в бутилка, рол-он, пълнител за презареждащ дифузер и
персонален дифузер.

Сместа се проучва в множество клинични изпитвания, като в едно от тях е установено, че има изключителни релаксиращи свойства.

Трите основни етерични масла в ZEN са тамян, сладък портокал и иланг-иланг. Освен тях съдържа и допълнителни етерични масла като градински чай, черен пипер и розмарин. Всяко едно от тези етерични масла е преминало проучване в определен етап и е установено, че те подпомагат избистрянето на съзнанието или насърчават релаксацията! 

 

Pumpkin Spice Това е един от най-новите блендове, създаден специално за есенния сезон. Основните етерични масла са индийско орехче, бахар и канела, а част от допълващите са джинджифил, анасон, розалина, кафе и др. Ароматът на този бленд не може да бъде сбъркан и гарантирано ще ви отнесе в уюта на есента!

Pumpkin Spice е етерично-маслена смес, използвана за т.нар. “носталгична терапия”. Идеята е, че тези приятни чувства на носталгия могат да помогнат за подобряване на настроението, борба с депресията и повишаване на социалната активност. Счита се, че един от най-ефективните “пускови механизми” за извикването на чувството за носталгия е именно с обонянието и чрез ароматите. Трудно е, разбира се, да се създаде аромат, който да предизвика, у всички хора, сходни приятни спомени и емоции, но с бленда Pumpkin Spice, МОНК се доближа много до тази идея. Ароматът е толкова познат, че ще предизвика мили спомени за детството у всички!

Има и други блендове с ползи, различни от тези. Примери са Happy, Relieve, Focus, Vibrant, Peace, Forest и др. Персоналният дифузер Happy, напр., съдържа етерични масла от див копър, мащерка и ванилия, които в комбинация насърчават чувството на радост и блаженство. Друг пример е блендът Forest, смес от бор, ела и тамян – етерични масла, които ще ви отнесат право в необятната гора. 

Какви са предимствата от ползването на преносим/персонален дифузер?

Почти всички наши смеси от етерични масла, се предлагат и под формата на бутилки, освен в персонален дифузер, използвайки двата вида, можете да се наслаждавате на ароматерапията винаги, когато имате нужда! И все пак, кои са допълнителните предимства на персоналния/преносим дифузер?

Подвижност

Най-същественото предимство на използването на преносим дифузер е в самото име. Представете си, че предприемате важно бизнес пътуване или дори импровизирана ваканция с приятели. Може да забравите, да вземете домашния дифузер с вас, в такъв случай се ограничава възможността за ароматерапия по време на пътуването. Тук идва и ролята на персоналния дифузер МОНК! Тези дифузери са много малки, компактни и се съберат в джоба. Можете да ги вземете навсякъде с вас и да ги използвате навсякъде и по всяко време, без пречки и ограничения! Не е необходимо да носите настолния дифузер, бутилки с масла, кабели, свещи и т.н, тъй като всичко необходимо се намира в джоба ви! 

Навсякъде с ТЕБ

Много етерични масла могат да ви донесат чувство за спокойствие и покой. За съжаление, обаче, за да ги вдишвате трябва да сте вкъщи и да сте включили дифузера. С персоналните дифузери няма подобно ограчение! Представете си, че се разхождате из някоя гора или наблюдавате красив водопад – какви по-подходящи места, за да се насладите на етеричните масла и да се слеете с природата. Точно по този начин нашите прародители са практикували ароматерапията!

Освен това, персоналните дифузери НЕ съдържат никотин, тютюн, синтетични химикали и вредни съставки, и можете да ги изпозлвате, както на открито, така и навсякъде на закрито. Едва ли, работодателят ви, ще забрани да използвате дифузер с етерични масла в офиса. 

У дома или в движение

Най-добрият избор е да имате както стаен, така и преносим дифузер. По този начин ще се наслаждавате на любимите си етерични масла, както у дома, така и в движение. По-голямата част от блендовете МОНК, се предлагат освен в преносим дифузер и в бутилки, които могат да се използват и за топлинен и ултразвуков дифузер. Можете също така да експериментирате, като си закупите отделни масла и си създавате свои собствени смеси у дома. Просто не забравяйте, че можете да си доставяте ароматни удоволствия, навсякъде и без ограничения!

 

Photo Credits: PatnareeAsavacharanitich/shutterstock.com

Този материал е публикуван в Блог. Запазете линка.
Този сайт използва бисквитки, за да подобри работата си. Можете да научите повече от нашата страница за бисквитките.